lunes, 21 de diciembre de 2015

GIACOMO AGOSTINI: EL MILLOR DELS MILLORS

Si hi ha un pilot que apareixerà per sempre més al mundial de motociclisme aquest no és altre que Giacomo Agostini, l’italià és el pilot amb més títols mundials i amb més carreres guanyades de tots els temps i mai ningú ha estat capaç de superar-lo. Avui doncs, ens endinsarem en el passat per conèixer la seva història.

Agostini va néixer a Itàlia l’any 1942, concretament a Brescia. Les seves primeres competicions van ser en carreres de “hill climb”, una disciplina que consisteix en pujar muntanyes amb pendents molt pronunciades a sobre una moto especialment preparada per tal finalitat. Més tard faria el pas a les carreres de velocitat, i tot i que el seu pare va intentar en reiterades ocasions que ho deixés córrer, Agostini mai va abandonar la seva passió.

El seu primer campionat va ser l’aconseguit l’any 1963 en la categoria de 175c.c., concretament al campionat nacional italià a l’edat de 21 anys. Morini va ser la marca amb la qual va competir aquests primers compassos de la seva carrera i just un any després fa les seves primeres aparicions al campionat del món disputant dues curses en les quals fa evident el seu talent, anotant-se dues quartes posicions. Aquestes bones actuacions van captivar el cap d’MV Agusta, que va decidir oferir-li un contracte professional per competir dins el seu equip la temporada de 1965. Agostini compartiria box amb l’aleshores campió del món de 500c.c. Mike Hailwood (4 corones mundials), que un any més tard fitxaria per Honda deixant a Agostini com a cap de files de l’equip italià. Un any més tard, la bala italiana li pren el tron al britànic i a partir d’aquest moment iniciaria el seu regnat. Al llarg dels dotze anys en què va competir al mundial, Agostini va compaginar sempre les categories de 350c.c. i de 500c.c.

Giacomo Agostini
Giacomo Agostini durant el Gran Premi d'Espanya al Circuit de Montjuïc, any 1976
Destacar el fet, que entre 1968 i 1971 ningú va ser capaç de guanyar en cursa al pilot italià, dada que encara fa més gran la seva llegenda. Van ser 9 anys durant els quals l’italià va guanyar els seus 15 títols mundials, 7 en la categoria de 350c.c. i 7 en la dels 500c.c. de forma consecutiva. Ningú va ser capaç de fer-li ombra, a part del britànic Phil Read que va trencar la seva hegemonia durant dos anys, fins que Agostini va proclamar-se per última vegada campió del món de 500c.c.

Fet no menys important és que al 1974, i per sorpresa de tothom, va deixar MV Augusta, la marca de la seva vida i va fitxar per Yamaha, amb la que guanyaria els seus dos últims títols.
Al mite de Giacomo Agostini sempre l’han acompanyat les múltiples reflexions sobre la gran superioritat de la moto que pilotava respecte les seves competidores, i segurament, aquests rumors i acusacions, són les que van provocar que el pilot italià decidís canviar d’aires i demostrar que amb una moto nova, com ho era aleshores Yamaha, i molt diferent a les que hi ha havia en aquells temps, també era capaç de guanyar, el campionat de 1974 en va ser la prova.

Al seu palmarès cal sumar-hi 10 victòries en la carrera de l’Illa de Man, una de les proves més prestigioses del motociclisme actual i sobretot d’aquella època. Va deixar-hi de competir l’any 1972 després de la mort del seu company de professió i amic Gilberto Parlotti. Agostini va denunciar sobretot una manca de mesures de seguretat en un circuit de gairebé 60 kilòmetres que van aconseguir que l’any 1977 el traçat abandonés el calendari del Campionat del Món de Velocitat.

Un cop va retirar-se va provar sort als cotxes, com ja havien fet alguns dels seus predecessors, entre ells el seu antic rival Mike Hailwood, però mai va aconseguir resultats de mèrit.


I fins aquí la història de Giacomo Agostini, el pilot de les 122 victòries mundialistes i l’home de tots els rècords. Ell és, sense cap mena de dubte, el millor dels millors.

No hay comentarios:

Publicar un comentario